top of page

"SI TE GUSTA LA FRUTA, DISFRUTA"

SOM OMNÍVORS O FRUGÍVORS?

 

En veure el documental "What the health", que afirma que els humans som frugívors, se'ns obre una pregunta: Ho som de veritat? O som carnívors?

 

Abans de començar introduiré els animals frugívors i els omnívors.

Per una banda, els animals frugívors són un subgrup dels animals herbívors, però la seva dieta es basa sobretot en fruites com s'indica al seu nom (frux, "fruit"; i vorus, "devorador") i pot anar acompanyada d'arrels, llavors o altres parts de plantes. La característica més distintiva dels frugívors és la seva dentadura, que tenen canins afilats i molars amples per poder foradar la closca i triturar la polpa de les fruites.

D'altra banda estan els animals omnívors. Aquesta classe d'animals basen la seva dieta en carn i plantes, com el seu nom indica (omnis, 'tot', i vorāre, 'menjar'), perquè depenen totalment de les proteïnes, vitamines i carbohidrats (entre altres) que els donen les totes les classes d'aliments. Seguint amb la dentadura, la dels omnívors esta preparada per processar tant la carn com les plantes per tant tenen molars amplis per mastegar les plantes i incisius per poder mastegar la carn: com nosaltres.

Encara i així, hi ha moltes més evidències que som omnívors a part que la nostra mandíbula coincideix: A diferència dels herbívors, tenim cel·lulases, un enzim que permet als herbívors remugants transformar la cel·lulosa en glucosa. En canvi, tenim peptidases, un enzim que trenca els enllaços de les proteïnes, a l'igual que els carnívors. Una altra similitud amb ells és que necessitem vitamina B12 (provinent dels animals), ja que la carn i les proteïnes ens van ajudar a evolucionar el nostre cervell (segons la Encyclopedia Britannica).

Realment, arribats a aquesta alçada, tothom podria pensar que els humans som carnívors en comptes d'omnívors o frugívors, però la veritat és que les característiques restants ens fan dependre totalment de les fruites i verdures: Requerim vitamina C de les fruites cítriques (pel nostre sistema immunològic, per la cura de la nostra pell i cartílags, per tenir energia, ...), ja que no la podem produir.

Finalment, hem de tenir en compte que els nostres familiars més propers, com els ximpanzés, també són omnívors.

 

En conclusió a tots aquests fets es pot arribar al raonament que els humans som omnívors.

 

WEBGRAFIA:

https://www.queanimal.com/animales-que-comen-frutas/

https://www.forbes.com/sites/quora/2016/12/23/how-humans-evolved-to-be-natural-omnivores/#2d4f08047af5

https://educacion.elpensante.com/principales-caracteristicas-de-los-animales-omnivoros/

http://www.infoanimales.com/animales-herbivoros

Hèctor Guillén

bottom of page